علائم خرابی جعبه فرمان
سیستم فرمان یکی از اجزای حیاتی در سیستم هدایت و کنترل خودرو است. این سیستم از قطعات مختلف تشکیل شده است و مسئول هدایت و کنترل مسیر است. اجزا مختلف سیستم فرمان شامل غربالک فرمان، میل درگ، جعبه فرمان، سگ دست، بازو پیتمن و اهرم تای راد هستند. در بعضی موارد ممکن است حس کنید جعبه فرمان خودرو شما به نحو مناسب کار نکرده یا صداهای غیر عادی از آن بشنوید.
این علائم خراب شدگي جعبه فرمان خودرو را نشان ميدهند و نياز به تعويض جعبه فرمان دارید. خطای جعبه فرمان نگرانکننده است و همواره لازم است به سرعت پس از روبرو شدن با علائم خطای جعبه فرمان، نسبت به تعمیر آن اقدام شود تا مشکلی پیش نیاید.در ادامه این محتوا به بررسی علائم خرابی جعله فرمان ماشین خواهیم پرداخت پس تا آخر این محتوا با ما همراه باشید.
علامت خرابی | دلایل احتمالی |
---|---|
سفت شدن فرمان | کم بودن باد لاستیکها، اصطکاک در جعبه فرمان، میزان نبودن فرمان، دفرمه شدن شاسی، ضعیف شدن فنرهای جلو |
صدای غیرعادی هنگام چرخاندن فرمان | لقی بین پینیون و دنده شانهای، خرابی بوش تنظیم، عدم تطابق طول فنر بوش تنظیم و عمق بوش دنده شانهای، تنظیم نادرست جعبه فرمان هیدرولیک |
لق شدن فرمان | خوردگی و ساییدگی دندهها، تنظیم نبودن دنده شانه و پینیون، خرابی در بلبرینگ پینیون |
گیج بودن فرمان | کم بودن باد لاستیکها، بالانس نبودن باد لاستیکها، لقی اهرمها، لق بودن فنرها، ناقص بودن میلههای تعادل دهنده |
لرزش فرمان در سرعت بالا | خرابی جعبه فرمان، عدم تعادل چرخها، دفرمه شدن چرخها، خرابی کمک فنرها، لقی اهرم بندی، دفرمه شدن شاسی، ضعیف شدن فنرهای جلو |
روغنریزی سیستم هیدرولیک | نشتی در مخزن، شلنگهای هیدرولیک، سوئیچ الکتریکی لوله فشار قوی، پمپ هیدرولیک، شیر هیدرولیک و جک دوطرفه |
1. سفت شدن فرمان
فرمان سفت شده میتواند رانندگی رو حسابی خطرناک کند و اعصابتون رو هم به هم بریزد. دلایل مختلفی میتواند پشت این قضیه باشد.
اولین قدم اینه که باد لاستیکها رو چک کنید. اگه باد لاستیکها کم یا نامساوی باشد، خیلی راحت میتواند باعث سفتی فرمان بشود. پس یه کم وقت بذارید و باد لاستیکها رو با فشار باد توصیه شده توسط شرکت سازنده تنظیم کنید.
اگه باد لاستیکها رو چک کردید و مشکلی نبود، ممکنه مشکل از جعبه فرمان باشد. اصطکاک در بخشهایی از جعبه فرمان میتواند باعث سفتی فرمان بشود. تو این شرایط میتونید کارهای زیر رو انجام بدید:
- روغن کاری:روغن کاری قطعات متحرک جعبه فرمان میتواند اصطکاک رو کم کند و حرکت فرمان رو روانتر کند.
- تنظیم مجدد: گاهی اوقات تنظیمات جعبه فرمان نیاز به اصلاح داره. این کار باید توسط یه مکانیک ماهر انجام بشود.
- تعویض قطعات آسیب دیده: اگه قطعاتی از جعبه فرمان آسیب دیده باشند، باید تعویض بشوند.
یه دلیل دیگه برای سفتی فرمان، میزان نبودن اون هست. یعنی وقتی فرمان رو صاف نگه میدارین، ماشین به یه سمت کشیده میشود. تو این شرایط هم میتونید کارهای زیر رو انجام بدید:
- روغن کاری: روغن کاری سیبکها و اتصالات فرمان میتواند اصطکاک رو کم کند و حرکت فرمان رو روانتر کند.
- تنظیم فرمان: تنظیم فرمان توسط یه مکانیک ماهر میتواند مشکل میزان نبودن فرمان رو حل کند.
علائم میزان نبودن فرمان
اکثر راننده ها حداقل یک بار با این مشکل مواجه شده اند. بسیاری از اوقات پیش آمده که در هنگام رانندگی فرمان به یک سمت کشیده شده یا لاستیک ها ساییده شده اند. حتی گاها در سرعت بالا کنترل ماشین بسیار سخت شده است. همه این موارد از علائم میزان نبودن فرمان هستند. برای تعریف درست و اصولی میزان نبودن فرمان خودرو میتوان گفت یکسان نبودن فاصله بین قیمت های جلویی و عقبی چرخ های جلو. در صورتی که این فاصله در حالت استاندارد خود (3 تا 8 میلی متر) نباشد، در نتیجه فرمان نیاز دارد تا میزان شود.
2. صدای غیر عادی فرمان هنگام چرخاندن
اگر هنگام چرخاندن فرمان در حالت درجا یا حین حرکت خودرو، صدای غیرعادی از جعبه فرمان به گوشتان میرسد،به احتمال زیاد مشکلی در آن وجود دارد باید به دنبال حل آن باشید.
این صدا میتواند ناشی از مشکلات مختلفی باشد، از جمله:
- لقی بین پینیون و دنده شانه ای: پینیون و دنده شانه ای دو قطعه اصلی در جعبه فرمان هستند که با چرخش فرمان به هم درگیر میشوند. اگر بین این دو قطعه لقی وجود داشته باشد، صدای تق تق یا جیرجیر به گوش میرسد.
- معیوب شدن بوش تنظیم: بوش تنظیم قطعهای است که میزان لقی فرمان را کنترل میکند. اگر این قطعه معیوب شده باشد، فرمان سفت یا شل میشود و ممکن است صدای غیرعادی نیز از آن به گوش برسد.
- عدم مطابقت طول فنر بوش تنظیم و عمق بوش دنده شانه ای: اگر طول فنر بوش تنظیم و عمق بوش دنده شانه ای با یکدیگر مطابقت نداشته باشند، فرمان دچار لقی میشود و ممکن است صدای غیرعادی نیز از آن به گوش برسد.
- تنظیم نادرست جعبه فرمان هیدرولیک: در خودروهای دارای فرمان هیدرولیک، اگر جعبه فرمان به طور کامل و دقیق تنظیم نشده باشد، ممکن است صدای غیرعادی از آن به گوش برسد.
- لقی میل فرمان افقی: میل فرمان افقی به دنده شانه ای و سیبک فرمان متصل است. اگر این میل دچار لقی باشد، فرمان سفت یا شل میشود و ممکن است صدای غیرعادی نیز از آن به گوش برسد.
3. صدای تق تق فرمان در حالت درجا
صدای تق تق فرمان در حالت درجا، مشکلی رایج در خودروها است که میتواند به صورت تقه زدن در دستاندازها و لق بودن فرمان هنگام چرخش درجا خود را نشان دهد. این مشکل میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد، از جمله:
- تنظیم نادرست فاصله بین پینیون و دنده شانه ای: پینیون و دنده شانه ای دو قطعه اصلی در جعبه فرمان هستند که با چرخش فرمان به هم درگیر میشوند. اگر فاصله بین این دو قطعه به درستی تنظیم نشده باشد، فرمان دچار لقی میشود.
- خوردگی و آسیب دنده ها: دندههایی که در جعبه فرمان با یکدیگر درگیر میشوند، ممکن است با مرور زمان دچار خوردگی و فرسایش شوند. این امر میتواند باعث لقی فرمان و ایجاد صدای جیرجیر یا تق تق شود.
- معیوب شدن بلبرینگ پینیون: بلبرینگ پینیون وظیفهی روانتر کردن چرخش پینیون را بر عهده دارد و سفتی فرمان میتواند از علائم خرابی پینیون جعبه فرمان باشد. اگر این بلبرینگ معیوب شود، میتواند باعث لقی فرمان و ایجاد صدای ناهنجار شود.
علاوه بر موارد فوق، آسیب دیدن سیبک فرمان، بوشهای فرمان و میل فرمان نیز میتواند منجر به لقی جعبه فرمان شود.
4. گیج بودن فرمان
گیج شدن فرمان در حین رانندگی، یکی از علائم خرابی جعبه فرمان است. البته گاهی اوقات کم بودن یا نامیزان بودن باد لاستیکها هم میتواند باعث گیج شدن فرمان شود. در این صورت باید باد لاستیکها را تنظیم کنید.
دلایل مختلف گیج شدن فرمان و راهحلهای آنها
- لقی اهرمها: در این صورت، باید اهرمها را تنظیم یا تعویض کنید.
- میزان نبودن چرخهای جلو: برای حل این مشکل، باید زوایای چرخها را تنظیم کنید.
- لقی در فرمان: راهحل این مشکل هم تنظیم مجدد و تعویض قطعات است.
- لق بودن فنرهای عقب: برای رفع این مشکل، باید فنرها را محکم کنید.
- ناقص بودن میلههای تعادل دهنده: در این حالت، باید قطعات و اتصالات را محکم کنید و یا در صورت خرابی، آنها را تعویض کنید.
گاهی وقت ها نیاز است که از چند روش، همزمان برای رفع مشکل گیج شدن فرمان استفاده کرد.
5. لرزش فرمان در سرعت زیاد
لرزش فرمان در سرعت بالا، یکی از مشکلاتی است که میتواند رانندگی را خطرناک کند و از خطرناک ترین علائم خرابی جعبه فرمان هست. این مشکل میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که حتما باید بررسی شود.
مشکلات مربوط به جعبه فرمان، چرخها و کمک فنرها
- در صورتی که جعبه فرمان خراب باشد، در تمام سرعتها، به خصوص در سرعت بالا، شاهد لرزش فرمان خواهید بود.
- اگر تعادل چرخها به درستی تنظیم نشده باشد، در سرعت بالا دچار لرزش فرمان خواهید شد. برای حل این مشکل، باید از روش بالانس چرخها استفاده کنید.
- گاهی اوقات، به دلیل ضربه یا سایر عوامل، چرخها از شکل عادی خود خارج میشوند. در این موارد، بهترین کار تعویض چرخها است.
- اگر کمک فنرها معیوب باشند، در سرعت بالا دچار لرزش فرمان خواهید شد. در این صورت، باید کمک فنرها را تعمیر یا تعویض کنید.
مشکلات مربوط به سیستم تعلیق
- لقی اهرم بندی میتواند باعث لرزش فرمان در سرعت بالا شود. در این صورت، باید اهرم بندی را تنظیم یا قطعات معیوب را تعویض کنید.
- اگر شاسی خودرو دچار دفرمه شده باشد، میتواند باعث لرزش فرمان در سرعت بالا شود. در این صورت، باید شاسی را تنظیم کنید.
- فنرهای ضعیف میتوانند باعث ناپایداری خودرو و لرزش فرمان در سرعت بالا شوند. در این صورت، باید فنرهای جلو را تعویض کنید.
6. روغن ریزی کردم سیستم هیدرولیک
روغن ریزی کردم سیستم هیدرولیک، دیگر نشانه خرابی جعبه فرمان هست. کاهش سطح روغن هیدرولیک فرمان در مخزن آن به مرور زمان، میتواند نشاندهنده نشتی در یکی از قطعات سیستم باشد. این قطعات شامل مخزن، شلنگهای هیدرولیک، سوئیچ الکتریکی لوله فشارقوی، پمپ هیدرولیک، شیر هیدرولیک و جک دوطرفه میشوند.
نشتی روغن معمولاً با مشاهده روغن در اطراف قطعه قابل تشخیص است. در صورت مشاهده نشتی، باید ابتدا محل دقیق آن را پیدا کرده و آن را برطرف کنید. پس از رفع نشتی، باید روغن هیدرولیک مناسب را به سیستم اضافه کنید.
استفاده از روغن هیدرولیک مناسب هر خودرو میتواند مشکل را به حداقل برساند که نوع روغن مورد نیاز در دفترچه همه خودرو ها ذکر میشود.
نتیجه گیری
در این محتوا، به بررسی علائم خرابی جعبه فرمان خودرو و راهحلهای رفع آنها پرداختیم.اما همانطور که گفتیم، نشانههای خرابی جعبه فرمان و راهحلهای رفع مشکل، به موارد ذکر شده در بالا محدود نمیشود.در واقع، سیستم فرمان، جعبه فرمان و حتی غربیلک فرمان، میتوانند اطلاعات زیادی در مورد سلامت فرمان خودرو به شما بدهند.
پس سعی کنید تا به طور مرتب سیستم فرمان، جعبه فرمان و غربیلک فرمان خودروی خود را بررسی کنید،به هرگونه علامت غیرعادی، مانند لرزش، سفتی، شلی و یا صداهای غیرعادی توجه کنید و ر صورت مشاهده هرگونه مشکل، در اسرع وقت به یک تعمیرکار ماهر مراجعه کنید.
پیشگیری همیشه بهتر از درمان است! با مراقبت از سیستم فرمان خودروی خود، میتوانید از بروز مشکلات جدی و هزینههای هنگفت جلوگیری کنید.
سوالات متداول در مورد نشانه خرابی جعبه فرمان
1-عمر مفید جعبه فرمان چقدر است؟
100تا 200 هزار کیلومتر
2-هر چند وقت یکبار باید روغن هیدرولیک جعبه فرمان را تعویض کنم؟
به طور کلی، روغن هیدرولیک جعبه فرمان باید هر 40 تا 50 هزار کیلومتر تعویض شود.
3-آیا میتوانم از روغن هیدرولیک سایر خودروها برای جعبه فرمان خودروی خود استفاده کنم؟
خیر، هرگز نباید از روغن هیدرولیک سایر خودروها برای جعبه فرمان خودروی خود استفاده کنید.
واقعا عالی بود. راهنماییتون درباره دلایل گیج شدن فرمان خیلی کمکم کرد.
خیلی ممنون آقای خزائی
ببخشید شما خدمات تعمیر هم دارید؟
نه آقای زینالی اما از وابت لوازم یدکی خودرو های چینی در خدمتتونیم