علائم خرابی گیربکس ماشین های اتومات
ماشین های اتومات با اینکه راحتی زیادی دارند و رانندگی را آسانتر میکنند ولی مشکلاتی هم دارند. این مشکلات بیشتر از گیربکس ماشین های اتومات نشات میگیرند. صدای عجیب، بوی سوختگی،و چند مشکل دیگر از جمله مشکلات خرابی گیربکس در ماشین های اتومات هست. هر خرابی و مشکل در ماشین یکسری علائم و نشانه هایی دارد چه دستی چه اتومات. در این محتوا میخواهیم با 10 مورد از علائم خرابی گیربکس ماشین های اتومات آشنا بشویم تا وقتی با هریک از این مشکلات مواجه شدید بدانید که مشکل از کجاست و با مراجعه به تعمیرگاه نسبت به حل این مشکل اقدام کنید.
تقه زدن گیربکس هنگام درگیر شدن
ماشین های اتومات در حالت درایو شروع به حرکت میکنند . وقتی که دنده را به حالت درایو تعویض میکنید و شروع به حرکت میکنید چیزی احساس نمیشود چون تمام این مراحل به نرمی و آرامی صورت میگیرد. مشکل جایی رخ میدهد که این تعویض دنده با تقه زدن همراه باشد در این حالت احتمال زیاد مشکلی در ماشبن وجود دارد و این مشکل از گیربکس است و به احتمال زیاد بلبرینگ های آن دچار مشکل شدهاند.البته به طور قطع نمیتوان گفت گیربکس مشکل پیدا کرده است پس به تعمیرگاه مراجعه کنید تا به صورت دقیق مشکل شناسایی و حل شود.
بوی سوختگی
استشمام هرگونه بوی سوختگی در ماشین غیر طبیعی است و حتما مشکلی جدی در ماشین وجود دارد. بوی سوختگی دلایل زیادی میتواند داشته باشد. مثل لنت ها، روعن ترمز و… که یکی از این دلایل به خرابی گیربکس مربوط میشود که در این صورت بوی سوختگی از سمت جعبه دنده است. دلیل این بو هم از سمت جعبه دنده به کیفیت کم روغن و نبود آن، کثیف شدن و چند دلیل دیگر است که باید توسط تعمیرکار شناسایی و حل شود. دقت شود بعد از احساس بوی سوختگی به رانندگی ادامه ندهید و در نزدیک ترین نقطه ماشین را متوقف و خاموش کنید تا آسیبهای جدیتری به موتور ماشین یا نقاط دیگر وارد نشود.
صدای عجیب و نامعمول
مثل بوی سوختگی شنیده شدن صداهایی غیر صدای موتور هم اصلا نشانه خوبی در ماشین نیست و نشانه بدتر در ماشین های اتومات. اگر هنگام حرکت یا حتی تعویض دنده صداهایی همچون وز وز ، تق تق،تلق و صداهایی از این قبیل میشنوید یعنی مشکلی در ماشین وجود دارد. این مشکل از چند جای متفاوت میتواند باشد مثل موتور،اگزوز یا گیربکس.اگر مشکل از گیربکس باشد به این دلیل است که یکی از هزارن قطعه گیربکس به مشکل خورده است که برای فهمیدن و حل آن بایستی به مکانیک متخصص مراجعه کنید.
روغن ریزی کردن
روغن یکی از دلایل اصلی کار کرد بی نقص قطعات است. نبود آن مشکلات زیادی به همراه خواهد داشت. گیربکس هم از این قضیه مستثنی نیست و باید وجود روغن هر چند وقت یکبار چک شود تا مشکلی پیش نیاید.علاوه بر وجود روغن نکته حائز اهمیت کیفیت روغن استفاده شده است.روغن با کیفیت پایین آسیب زیادی به موتور ماشین وارد میکند پس ارزش هزینه کردن دارد. نبود روغن باعث بروز مشکلات بزرگتری همچون ساییده شدن صفحه کلاچ،خرابی چرخ دنده و بلبرینگ ها شود.
روشن شدن چراغ اخطار
چراغ اخطار به اصطلاح چک در ماشین برای نادیده گرفته شدن نیست. خیلی از رانندگان چراغ چک را نادیده میگیرند و به اصطلاح مشکل را در نطفه خفه نمیکنند که باعث بروز مشکلات بزرگتری میشود. برای مثال اگر چراغ چک بخاطر مشکلی در گیربکس باشد با نادیده گرفتن و عدم حل آن مجبور خواهید شد کل گیربکس را عوض کنید چون مجموعه گیربکس و جعبه دنده از هزاران قطعه تشکیل شده است که در ارتباط با یکدیگر کار میکنند.با روشن شدن چراغ چک و مراجعه به مکانیک مشکل را شناسایی کنید تا قبل از آسیب به قطعات دیگر آن را برطرف کنید.
احساس گیر کردن یا مسدود شدن
تعویض دنده در ماشین به آرامی و نرمی صورت میگیرد و به اصطلاح گیر نمیکند و نباید هم گیر کند. اگر احساس کردید درهنگام تعویض دنده به سختی جابجا میشود یا کلا مسدود شده است مشکل احتمالا از جعبه نده و گیربکس است. رانندگی با دنده ای که گیر میکند به گیربکس آسیب های جدی تری را میرساند پس تا برطرف شدن کامل مشکل از رانندگی پرهیز کنید.این مشکل در گیربکس به دلیل بلبرینگ های گیربکس،سطح پایین روغن،مشکل در سنسور ها سیستم هیدرولیکی است که دچارنقص فنی شدهاند و بایستی سریعا تعویض شوند تا مشکلات بزرگتری به وجود نیاید.
عدم تطابق سرعت موتور با دنده
قطعا رانندگان بعد از چند سال رانندگی و تجربه میدانند که در هر دنده سرعت ماشینشان بایستی چند باشد اگر هم عقربه سرعت نباشد از روی صدای موتور میتوانند حدس بزنند سرعت چند است و موقع تعویض دنده است یا نه. اگر در هنگام رانندگی متوجه شوید که سرعت موتور با دنده متناسب نیست به احتمال بسیار زیاد گیربکس مشکل پیدا کرده است.و رانندگی با دور موتور نامناسب به موتور آسیب میزند. این مشکل در رانندگی بسیار خطرناک است و نباید نادیده گرفته شود تا خطری راننده را تهدید نکند.
خلاص شدن ناگهانی دنده
طبیعتا میدانید که دنده تاوقتی که ما اقدام به تعویض آن نمیکنیم در همان وضعیت میماند. اگر دنده ماشین از حالت حرکتی به خلاص به طور ناگهانی تغییر وضعیت دهد احتمالا جعبه دنده گیربکس دچار نقص فنی شده است. آزاد شدن ناگهانی دنده به دلیل مشکلات زیادی میتواند باشد مثل سنسورها،سیستم هیدرولیکی،بدنه دریچه گازو… . رانندگی با دنده ای که ناگهان آزاد میشود هم برای گیربکس خطرناک است هم برای راننده پس تا برطرف شدن کامل مشکل از رانندگی دوری کنید.
جمع بندی
گیربکس اتوماتیک بخش پیچیدهای از خودرو است که وظیفه انتقال قدرت موتور به چرخها را بر عهده دارد. سلامت و عملکرد صحیح آن برای رانندگی روان و ایمن ضروری است. در این مطالب 10 مورد از علائمی که از خرابی گیربکس ماشین های اتومات ناشی میشوند را مورد بررسی قرار دادیم. خرابی گیربکس در ماشین به خصوص در خودرو های اتومات هزینه های زیادی دارد پس با نگهداری منظم و چک کردن موارد ذکر شده مثل روغن گیربکس و کیفیت آن و چراغ چک ماشین از خرابی های مربوط به گیربکس اتومات و هزینه زیاد پیشگیری کنید.
سوالات متداول
1.مدت زمان تعمیر گیربکس اتومات چقدر است؟
به طور قطعی نمیتوان برای این سوال جوابی داد چون این بستگی به بزرگی مشکل و تخصص و تجربه مکانیک دارد.
2.چگونه میتوان یک تعمیر گاه خوب برای تعمیر گیربکس پیدا کرد؟
راه حل های زیادی دارد مثل پرسش از دوست و آشنا، جستجو در اینترنت و پرسیدن از مکانیک های خودرو تا تعمیرگاه مورد اعتماد خود را به شما معرفی کنند
3.بدون مراجعه به مکانیک میشود گیربکس را تعمیر کرد؟
جواب این سوال خیر است; چون تعمیر گیربکس نیاز به ابزار های زیادی دارند و فرایندی پیچیده است.
4.هزینه تعمیر گیربکس اتوماتیک چقدر است؟
جواب این سوال هم بستگی به نوع آسیبی است که گیربکس وارد شده است دارد.
5.خروج دود از اگزوز هم میتواند ناشی از خرابی گیربکس باشد؟
خروج دود آبی یا سقید هم میتواند به دلیل نشت یا سوختن روفن گیربکس باشد.